Georg Gedl

Retrospektiva sanj – Razstava Georga Gedla

V petek so v upravni stavbi Adrie Mobila odprli razstavo skic in risb Georga Gedla, oblikovalca Adrijinih prikolic in avtodomov, umetnika, ki je ogromno pripomogel, da so izdelki novomeške tovarne med najbolj cenjenimi v njeni branži in da je Adria Mobil med vodilnimi proizvajalci počitniških prikolic in avtodomov ne le v Evropi ampak tudi v svetu.

Georg Gedl je rojen leta 1945 v Kikindi v Srbiji. Že v otroštvu je izkazal izjemno zanimanje za svet avtomobilov in nadarjenost za risanje. Že na njegovih prvih risbah so prevladovali avtomobili, kar potrjuje tudi ohranjena risba iz otroštva, iz obdobja, ko fant niti še ni znal brati in pisati, a avtomobili so že imeli svojo pravo obliko.

Njegove risbe avtomobilov so ga dobesedno odnesle v svet. Čeprav se je njegova družina ukvarjala z gradbeništvom in je bil tudi sam po osnovni izobrazbi gradbeni tehnik, je bila že njegova prva resnejša zaposlitev v avtomobilski industriji, v tovarni Audi v Ingostadtu v Nemčiji, leta 1971 ga zvlečejo v BMW, štiri leta kasneje pa ga z viskijem in izzivom, da bo oblikoval nov kombi in počitniške prikolice, Jurij Levičnik zvabi v Novo mesto v IMV. Pečat, ki ga s svojim oblikovanjem v prvih sedmih letih dela v Novem mestu vtisnil Georg Gedl, je zgodovinski in ohranjen v muzeju IMV v Dergančevju, kjer stoji tudi njegova nekdanja risalna miza, razstavljeni pa so tudi modelčki njegovih prikolic in avtomobilov in seveda pravi avtomobili in prikolice.

Kasneje nekaj časa sodeluje tudi z mariborskim Tamom, predava na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost ter piše za tedaj priljubljeno avtomobilistično revijo Avto magazin in prek svojega novinarskega dela odkriva mlade oblikovalske talente, med drugim v javnost in svet lansira Roberta Lešnika, sedanjega vodjo oblikovalcev v podjetju Mercedes.

Gedl se leta 1995 znova ustali v Novem mestu, ko ga k sodelovanju povabi tedaj že samostojno podjetje Adria, kjer je zaposlen še danes in se kljub 70 letom še ne namerava upokojiti, saj ima še ogromno idej, od katerih jih nekaj visi tudi na razstavi Retrospektiva sanj.

Za na trgu najuspešnejše modele, ki jih je oblikoval Georg Gedl veljajo prikolica Adiva, polintegrirani avtodom Coral, prvi integrirani avtodom Vision, Matrix prve generacije, Compact, Git in drugi.

Razstavo, na kateri je avtor razstavil tudi več risb starih avtomobilov, ki so njegova velika strast, in več modelčkov iz njegove bogate zbirke, ki šteje več kot 800 kosov,  je odprla generalna direktorica Adrie Mobila Sonja Gole, ki je ob tej priložnosti Georgu Gedlu izročila tudi posebno priznanje.

Vir: www.dolenjskilist.si