Oktobra 1980 je Citröen na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil posebno serijo 2CV “Charleston”, ki je bila sprva omejena na  8000 vozil letno in je takrat stala 24.800 frankov. Kot je bilo navedeno v takratnem sporočilu za javnost, so bili žarometi okrogli, z rdečim ohišjem, “da bi zadovoljili puriste 2CV”. Charleston je s svojim elegantnim in nenavadnim retro slogom očaral oboževalce “spačka”. Zaradi velikega uspeha, se je julija 1981 Citröen odločil za proizvodnjo neomejene serije 2CV Charleston v tovarni v Levalloisu. Ta serijska zasnova se je od omejene serije razlikovala po kromiranih lučeh (kromirano ohišje) in sivih sedežnih prevlekah v diamantnem vzorcu. Sprva je bil prodajan v rdeče-črni kombinaciji, kasneje, julija 1982, pa v kombinaciji rumene in črne. Julija 1983 sta šli v prodajo različici dveh sivih, Nočno siva in Kormoransko siva.

Proizvodnja se je nadaljevala leta 1988 v tovarni Mangualde na Portugalskem. Modele, proizvedene na tej lokaciji, lahko prepoznamo po oknih z imenom španskega proizvajalca stekla “Covina”. 27. julija 1990 ob 16.30 je proizvodno linijo zapustil zadnji Charleston.

Priznani francoski proizvajalec miniaturnih avtomobilov Solido je bil ustanovljen leta 1930, leta 2015 pa je prešel v last podjetja Simba-Dickie, velikega nemškega podjetja za igrače (kamor spada tudi Schuco). V ponudbi ima veliko izbiro modelov v merilu 1:43, 1:18. V merilu 1:18 Solido v dveh različicah proizvaja Citroen 2CV Charleston v rdeče-črni in rumeno-črni kombinaciji. Modeli kažejo izjemno kakovost tudi v najmanjših podrobnostih.

Besedilo: Georg Gedl
Photo: Solido