Art Fitzpatrick

Lani novembra je v 96. letu umrl znameniti avtomobilski ilustrator Art Fitzpatrick. Rodil se je leta 1919 v umetniški družini. Njegov ded je bil arhitekt, oče pa ilustrator pri podjetju Walt Disney. Leta 1936 se je vpisal v šolo za umetnost in obrt (danes akademija za ustvarjalne študije). Po končanem šolanju se je zaposlil kot oblikovalec v podjetju Briggs Body Co., kjer je takrat delal tudi avtomobilski oblikovalec John Tjaarda. Tu je delal na različnih projektih, med drugim za Chrysler in Lincoln.

Leta 1949 je podpisal pogodbo s tovarno avtomobilov Mercury za risanje oglaševalskih ilustracij. Tam je začel sodelovati z Van Kaufmanom, ki je do takrat delal kot ilustrator v Walt Disney studiu kot risar oseb in ozadja. Njuno sodelovanje in prijateljstvo je trajalo vse do smrti Van Kaufmana leta 1995. Njuno delo so opazili pri avtomobilskem koncernu General Motors, ki je z njima leta 1959 podpisal pogodbo za risanje oglaševalskih ilustracij. Sodelovanje je trajalo vse do leta 1971, ko so se pri General Motorsu odločili, da bodo za svoje prospekte spet uporabljali fotografije. Zadnje industrijsko naročilo sta dobila leta 1972 s strani tovarne Opel. Leta 2005 in 2008 je Art Fitzpatrick po naročilu Ameriške pošte narisal 6 avtomobilskih ilustracij pod naslovom “America on the Move”.

Fitzpatrick in Van Kaufman sta tudi kasneje sodelovala in risala ilustracije za muzeje, razstave, revije ter po naročilu oseb, ki so zbirale avtomobilske ilustracije. Veliko uspeha sta imela z risbami za avtomobilsko znamko Pontiac, del koncerna General Motors. Ko sta dobila naročilo, sta skupaj potovala, da bi našla primeren motiv za ozadje. Art Fitzpatrick  je risal avtomobile v akrilni tehniki (air brush), Van Kaufman pa je risal ozadje in osebe v tempera tehniki. Po nekaterih informacijah je Art Fitzpatrick v svojem življenju narisal več kot 1300 ilustracij.

Tekst in fotografije: Georg Gedl / lastni arhiv prospektov

fitzpatrick5fitzpatrick4fitzpatrick3fitzpatrick2

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor