FIAT 8V SUPERSONIC

Leta 1952 je tovarna Fiat na ženevskem avtomobilskem salonu predstavila športni avtomobil Fiat V8, ki ga je oblikoval italijanski oblikovalec Luigi Rapi. Na podlagi tega avtomobila so bile izdelane tudi številne karoserijske izvedbe s strani znanih italijanskih oblikovalskih hiš, kot so Vignale, Michelotti, Zagato in Ghia.

Na „lepotnem“ tekmnovanju Concorso d’Eleganza Villa d’Este je bil 21. maja letos predstavljen Fiat V8 Supersonic, ki je bil izdelan v podjetju Carrozzeria Ghia. Vozilo je bilo predstavljeno prvič oktobra leta 1953 na Pariškem avtomobilskem salonu kjer je bilo proglašeno za najlepše vozilo salona. Oblikoval ga je Giovanni Savonuzzi (1911-1987), ki je bil med drugim tudi odgovoren za obliko vozila Cisitalia 202, enega od najlepših športnih avtomobilov, čigar oblika je zelo vplivala na povojne športne avtomobile drugih proizvajalcev.

Zanimiva je zgodba kako je sploh prišlo do realizacije oblike Supersonica. Virgilio Conrero je leta 1951 zasnoval svoje podjetje Autotecnica Conrero kjer je predeloval (tuning) predvsem vozila tovarne Alfa Romeo. Švicarski voznik Robert Fehlmann je pri Conreru naročil predelavo vozila Alfa Romeo 1900 C Sprint, s katerim se je želel udeležiti dirke Mille Miglia leta 1953. Fehlmann je želel za ta avtomobil tudi posebno oblikovano karoserijo. Za ta namen se je Conrero obrnil na svojega prijatelja Giovanna Savonuzzija, ki je prav takrat postal vodja oblikovanja pri Carrozzeria Ghia. Savonuzzi je pri oblikovanju karoserije dobil navdih iz takratnih reaktivnih letal kar je posebej vidno na zadnjem koncu vozila. Izredno dinamična sodobna oblika je pritegnila tudi obiskovalce avtomobilskega salona v Torinu spomladi leta 1953. Fehlmann na dirkah ni imel velikega uspeha, ne glede na to, da so se v podjetju Carrozzeria Ghia odločili in so to izjemno oblikovano karoserijo postavili na podvozje takrat čisto novega Fiat-a V8. Po nekaterih podatkih je bilo vse skupaj narejenih 8 vozil, po drugih podatkih pa 14. Znano je, da so to karoserijo dobili 3 Jaguarji XK 120 in en Aston Martin DB 4. V precej spremenjeni obliki je bil narejen tudi za DeSoto Adventure koncept.

Fiat 8V Supersonic, ki je bil predstavljen na Concorso d’Eleganza je last belgijskega zbiratelja Marc Behagela.

Tekst in foto Georg Gedl

Supersonic 2Supersonic 3Supersonic 4Supersonic 5