Georg Gedl avtomobilski modeli

Avtomobilski modeli Brumm

V majhnem italijanskem mestecu Oltrona di San Mamette, nedaleč od Coma, se nahaja majhna tovarna, v kateri izdelujejo avtomobilske modele Brumm. Maja lansko leto sem imel priložnost obiskati podjetje in se pogovorit z lastnikom, g. Rio Tattarlettiem. Njegov oče Reno Tattarletti je leta 1972 s svojima prijateljema (Virginio Bianchi in Emilio Molteri) ustanovil podjetje za izdelavo zgodovinskih kočij v merilu 1:43. Pred tem je Reno Tattarletti z bratoma (Nilo in Diego) leta 1962 ustanovil podjetje Rio (podjetje danes pripada podjetju M4) za izdelavo zgodovinskih avtomobilov v merilu 1:43. Po odhodu iz podjetja Rio in ustanovitvi lastnega podjetja je moral upoštevati dogovor, da do leta 1977 ne izdeluje avtomobilskih modelov. Po njegovi smrti je podjetje prevzel njegov sin Rio Tattarletti, ki danes ne glede na močno konkurenco iz Kitajske, vztraja z izdelavo modelčkov doma v Italiji.

Georg Gedl avtomobilski modeli

Za izdelavo karoserijskih delov se uporablja posebna zlitina zamak, ki vsebuje cink, aluminij in baker.

Pred desetimi leti so letno izdelovali okoli 100 000 avtomobilskih modelov, danes izdelujejo samo 30 000 kosov z devetimi zaposlenimi. Glavni razlog za zmanjšan obseg proizvodnje je bila recesija leta 2007 ter vse večja ponudba avtomobilskih modelov iz Kitajske. Zbirateljski trg se je dobesedno sesul tudi zato, ker med mlajšimi ni veliko zanimanja za zbiranje modelov.

Priprava na izdelavo novega modela

Ta postopek mi je g. Rio zelo natančno razložil ob ogledu njegove majhne tovarne. Najprej se izvede raziskava trga pri večjih distributerjih po celem svetu, pri spletnih trgovinah in med zbiratelji. Na podlagi pridobljenih podatkov se pristopi k izdelavi tehnično-poslovne ocene, ki mora zagotoviti možnost komercialnega uspeha novega modela v posameznih državah. Sledi iskanje tehnične dokumentacije izbranega avtomobila za izdelavo modela v merilu 1:43. V muzeju ali zasebni zbirki se naredi podrobno fotografiranje (okoli 500 posnetkov) avtomobila. V nekaterih primerih muzej posodi avtomobil za nekaj tednov in se v prostorih tovarne naredi potrebno fotografiranje. Zelo dobro so na primer sodelovali s tovarno Audi pri izdelavi tehnične dokumentacije za model Auto Union TypC Streamline (1937).