Best of show 2018

Konec maja je bilo spet izredno stanje v majhnem italijanskem mestecu Cernobbio ob Como jezeru. Vse je bilo v znamenju avtomobilov, njihove zgodovine kot tudi prihodnosti. Že 89 let se v tej prekrasni pokrajini prireja izbor najlepših starodobnih avtomobilov iz celega sveta. Pred 13 leti je BMW Group Classic skupaj z Grand Hotel Villa d’Este prevzela organizacijo te priznane prireditve.

Letošnja prireditev je bila v znamenju HOLLYWOOD ON THE LAKE, to so avtomobili, ki so bili neposredno povezani s filmskimi dogodki. Tako smo lahko videli čudovite avtomobile, ki so “nastopali” v znamenitih filmih ali bili v lasti slavnih filmskih igralcev.

Ena izmed najpomembnejših nagrad prireditve je “Best of Show” – izbor najlepšega avtomobila prireditve. Letos je ta laskava nagrada pripadla čudovitemu športnemu avtomobilu Alfa Romeo 33/ Stradale iz leta 1968, ki je bil prijavljen v kategoriji D, “NEW WORLD, NEW IDEAS, THE STORY OF THE GT”.

     

Za to lepo oblikovano karoserijo je bil odgovoren znameniti italijanski designer Franko Scaglione (Firence, 26. september 1916 – 19. avgust 1993), po mnenju mnogih eden izmed najboljših avtomobilskih oblikovalcev vseh časov. Karoserijo so izdelali v Carrozzeria Marazzi. Še danes se ne ve točno koliko vozil je bilo izdelanih. Po nekaterih virih je bilo izdelanih 18 šasij, med katerimi so v oblikovalski hiši Bertone izdelali konceptno vozilo Carabo. Zaradi svoje nizke teže in močnega motorja (V8, 1995 cc, 230 KM pri 8800 obr/min, najvišja hitrost 261 km/h) je bil v tem času eden izmed najhitrejših športnih avtomobilov. Njegov lastnik, Albert Spiess iz Švice, je z velikim ponosom sprejel veliki pokal zmagovalca “Best of Show” za leto 2018.

Veliki poznavalec avtomobilov in voditelj prireditve Simon Kidston, predstavlja zmagovalno Alfo 33 pred publiko. (Foto: BMW)

Ponosni lastnik Alfa Romeo 33 Stradale Albert Spiess in soproga s pokali zmagovalca. (Foto: BMW)

Tekst Georg Gedl
Foto: Georg Gedl in BMW Group Classic