BMW CONCEPT 8 SERIES

Concorso d’Eleganza Villa d’Este je pomemben dogodek za ljubitelje starodobnih avtomobilov in konceptnih vozil, ki se vsako leto v drugi polovici maja prireja ob jezeru Como. Že več kot 10 let je pokrovitelj in organizator BMW Group Classic. Vsako leto BMW ob tem dogodku predstavi del svoje zgodovine in tudi svoj pogled v prihodnost.

    

To leto so na temo serije 8, ki se je izdelovala od leta 1989 do 1999, javnosti prvič predstavili design študijo BMW Concept 8 Series. Ta izredno lepo oblikovani kupe dejansko nakazuje obliko novega kupeja serije 8, ki prihaja na trg naslednje leto. Po besedah vodje BMW Group Design, Adrian-a van Hooydonk-a, so v ta projekt pristopili z novo oblikovalsko strategijo pod imenom NUMBER ONE > NEXT. To je eden najbolj obsežnih projektov v zgodovini tovarne, s katerim hočejo precej povečati promet luksuznih vozil. Nova oblikovalska smer katero vidimo na konceptni design študiji nakazuje smer bodočih BMW vozil. Ne glede na novo obliko, je Concept 8 Series po videzu prepoznaven kot pravi BMW z zelo dinamično obliko.

Stranske čiste površine so definirane z  majhnimi preciznimi linijami, ki dajo vozilu eleganten volumen. Značilne velike BMW “ledvice” skupaj z led žarometi in velikimi zračnimi odprtinami dajejo sprednjemu delu vozila markanten nov športni videz. “Ledvice” so postavljene zelo nizko in s svojo širino zasedajo precejšni del sprednjega dela vozila. Tudi v zadnjem delu prevladujejo emocionalno oblikovane površine z naznačenimi linijami, ki se zelo harmonično povezujejo z zadnjimi lučmi, katere s svojo obliko dodatno naznačijo dinamično obliko celotnega vozila.

   

    

Zanimivo bo slediti tej novi oblikovalski filozofiji, ki so jo postavili oblikovalci BMW-ja na čelu z Adrian-om van Hooydonk-om.

Tekst: Georg gedl
Foto: Georg Gedl in BMW Group