Pred dobrim letom, marca 2019, je tovarna Citroën na ženevskem avtomobilskem salonu predstavila konceptno vozilo pod imenom AMI ONE. Električni avtomobil za mestno vožnjo, ki ga bodo lahko vozili tudi 16-letniki.

27. februarja letos so v Parizu predstavili serijsko izvedbo pod imenom AMI-100% ËLECTRIC. Ker so oblikovalci morali upoštevati stroške izdelave karoserije, se design precej razlikuje od koncepta. Je bolj enostaven, a še vedno zanimiv. Sprednji in zadnji del vozila sta oblikovno enaka, tako potrebujejo samo eno orodje za izdelavo tega elementa karoserije.

Na račun kompaktnih mer (dolžina 2,41 m, širina 1,39 m, višina 1,52 m) in majhnega obračalnega kroga (samo 7,20 m) je ta malček zelo okreten v mestni vožnji in parkiranju. Najvišja hitrost je 45 km/h, razdalja ki jo doseže z enim polnjenjem je 70 km. Polni se kot kak pametni telefon kar na navadni vtičnici. Čas polnjenja je 3 ure. Zaradi nizke hitrosti in teže (485 kg) ga lahko vozijo 16-letniki z izpitom za mopede.

Pametni telefon služi kot ključ za odpiranje vrat, če ga vstavite v armaturo pa služi tudi kot instrument, ki daje potrebne informacije vozniku (hitrost, stanje baterij ter navigacijo). Cena AMI-a bo okoli 6500 EUR. Začetek prodaje v Franciji je bil predviden za konec marca.

Tekst: Georg Gedl
Foto: Citroën