Od Mister Beana do The Italian Job

Že od samega začetka imajo avtomobili pomembno vlogo na filmskem platnu. Večkrat služijo kot navadno prevozno sredstvo in imajo v filmih “stransko” vlogo. Toda včasih imajo zraven igralcev glavno vlogo. Avtomobili postanejo junaki, ki v nekaterih filmih tudi “umirajo”. Tudi Mini je imel številne filmske vloge in to klasični Mini in “hčerinski” BMW Mini. Mali Mini je v filmih prisoten že desetletja. Tako Matt Damon in Franka Potente v filmu “The Bourne Identity” vozita klasični Mini v divji zasledovalni akciji. Klasični Mini je nastopal tudi v video spotu skupine Beatles “Penny Lee” leta 1967, v filmski uspešnici “Four Weddings and a Funeral” leta 1994 in v TV seriji “King of Queens”.

Ged Design Mini Cooper

Zasledovalna akcija v filmu “The Italian Job” iz leta 1969, kjer dva Minija v vratolomni vožnji drvita po stopnicah.

Za svojo priljubljenost se lahko klasični Mini najbolj zahvali angleškemu igralcu Rowanu Atkinsonu v seriji “Mister Bean”. Prva epizoda je bila predvajana 1. januarja leta 1990 in takrat je Mr. Bean vozil Mini MK II letnik 1969 oranžne barve, z registracijo RNT 996H. Drugi je bil Mini 1000, letnik 1977, v limona zeleni barvi s črnim motornim pokrovom. Leta 2015 je ob praznovanju 25 letnice serije Mr.Bean vozil Mini po Londonskih ulicah v fotelju, ki je bil pritrjen na vrh strehe Minija.

Leta 2009 je na dirkališču Goodwood Rowan Atkinson izvedel vožnjo z Minijem, ki je imel na strehi pritrjen fotelj. To je bil nekakšni poklon seriji “Do-It-Yourself”. Leta 2015, ob 25. obletnici serije je Rowan Atkinson to vožnjo ponovil po Londonskih ulicah.

Klasični Mini je že precej pred Mr. Beanom postal filmski junak in sicer v zasledovalni akciji v filmu “The Italian Job” z Michaelom Cainom v glavni vlogi. V novi različici filma “The Italian Job” iz leta 2009 sta v zasledovalni vožnji udeležena dva Mini Cooper-ja ter en Mini Cooper S.

V novi različici filma “The Italian Job” iz leta 2009 Mark Wahlberg, Jason Statham ter Charlize Theron v vratolomnem akcijskem zasledovanju vozijo vsak svoj Mini Cooper.

Tekst: Ružica Gedl
Foto: Georg Gedl, BMW Group Classic