Ged design Georg Gedl industrijski dizajn

Dizajn projekt zapiralo Plastoform

Po naročilu podjetja Plastoform Blanca je naš designer (oblikovalec) Georg Gedl oblikoval novo generacijo zapiral za okna, ki se montirajo na prikoličarska in avtodomska okna. V prvi fazi, ki zajema iskanje nove oblike, so nastale številne idejne skice. Po izboru najboljših idej so nastale končne predstavitvene risbe v rendering tehniki. Te so bile konec maja predstavljene vodstvu tovarne Plastoform Blanca. Po večurni selekciji je “zmagal” idejni osnutek 3. Ta oblika je omogočila, da se s pomočjo 3D barvnih nalepk doseže individualizacija za posamezne naročnike.

V nadaljevanju je Gedl narisal tehnično risbo v merilu 1:1, ki je bila podlaga za izdelavo 3D računalniške risbe, ki so jo narisali v razvojnem odelku podjetja. Da bi se prepričali da je oblika in ergonomija pravilna, je bil izdelan model v 3D print tehniki. Po preizkušnji 3D modela, je bilo izdelanih 10 vzorčnih zapiral, ki so bila prvič predstavljena na mednarodnem karavan salonu v Düsseldorfu (27. 8. do 4. 9. 2016). V podjetju Ged design smo za ta namen razvili 3D nalepke v različnih barvah in z logotipi posameznih proizvajalcev v tej branži.

Po informacijah podjetja Plastoform Blanca je bilo za novo oblikovane ročaje veliko zanimanje.

Prve idejne skice v fazi (postopku) iskanja oblike.

idejne-skice

Finalne predstavitvene rendering risbe, ki prikazujejo možne oblike novega zapirala.

slika-2 slika-3 slika-4 slika-5

Finalni predstavitveni rendering „zmagovalne“ oblike.

slika-6

Tehnična risba na podlagi katere je narejena 3D računalniška risba.

slika-7

Računalniški rendering, ki prikazuje del možne barvne kombinacije s 3D nalepkami.

slika-8

Zapiralo v 3D print tehniki.

slika-9

Vzorčna zapirala s 3D nalepkami, ki prikazujejo barvno modularnost in s tem možnost prilagajanja posameznim željam bodočih naročnikov.

slika-10slika-11slika-12

Zapirala so bila prvič uradno predstavljena na mednarodnem Caravan Salonu v Düsseldorfu, ki je potekal od 27. 8. – 4. 9. 2016.

Tekst: Georg Gedl